Termék
életciklus csökken
ß
Gyorsuló
logisztikai folyamatok
ß
Növekvő
követelmények
(hibák)
ß
Minőségirányítási
rendszerek
•
Megkövetelt
minőséget biztosító háttér
•
Folyamatok
oktatása
•
Ellenőrzés
(rendszeres)
Munka Ûháttér
Raklap
Ûkomissiótér
•
Hivatástudat
Þ hibák megjelenés előtti kibuktatása
Minőség
és versenyképesség
A minőség a
piac nyomására napjainkra központi rangra emelkedett. Az ellátási lánc
mozgatója lett.
A nem
megfelelő minőség miatti költségek a termelési költségek 10-30 %-át is
jelenthetik.
Az üzleti
sikerek nem csak a termelésen, hanem az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokon is
múlnak.
A nem
megfelelő minőség többletköltségekhez, partnerek elvesztéséhez vezet.
Minőségügyi
alapfogalmak
•
Minőség:
annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a
követelményeket.
•
Minőség-ellenőrzés: a minőségirányítás része, melynek középpontjában a vizsgálaton alapuló
megfelelőség ellenőrzés áll.
•
Minőségszabályozás: a minőségirányítás része, melynek középpontjában a minőségi
követelmények teljesítése áll.
•
Minőségbiztosítás: a minőségirányítás része, melynek középpontjában a bizalomkeltés áll a
minőségkövetelmények teljesítése iránt.
(ISO
9000:2000 alapján)
Minőségügyi
tevékenységek
•
Minőség-ellenőrzés:
–
célja:
a hibák felfedezése, a hibás egység elkülönítése
–
módszere:
előírásokkal való összehasonlítás
–
eredménye:
megelőzi a selejt kibocsátását
•
Minőségszabályozás:
–
célja:
a hibák megismétlődésének elkerülése
–
módszere:
a folyamat módosítása mutatók alapján
–
eredménye:
megelőzi a hiba megismétlődését
•
Minőségbiztosítási
rendszerek:
–
célja:
a hibák előfordulásának megelőzése
–
módszere:
az „auditokon” alapuló működésjavítás
–
eredménye:
a vevői elvárásokra optimalizálja a működést
Szabványalapú,
döntően gyártói minőségértelmezés
•
A
minőséget a tényleges és az előírt érték összehasonlításával lehet megítélni.
•
A
minőség azt jelzi, hogy valamely gyártmány mennyire felel meg a műszaki
előírásoknak, rajzoknak, specifikációknak.
Piaci,
fogyasztói, kereskedelmi minőségértelmezés
•
A
minőség azt fejezi ki, hogy valamely meghatározott termék vagy szolgáltatás
milyen mértékben elégíti ki egy bizonyos felhasználó igényeit.
•
A
minőségről olyan értelemben beszélünk, ahogy a fogyasztók értékelik a
minőséget.
ISO 8402
•
A
minőség a termék vagy szolgáltatás olyan tulajdonágainak vagy jellemzőinek
összessége, amelyek alkalmassá teszik kifejezett vagy elvárható igények
kielégítésére.
ISO
9000:2000
•
A
minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja
a követelményeket.
A
minőség szintjei (Shoji Shiba)
•
Megfelelés
a szabványnak
•
Megfelelés
a használatra való alkalmasságnak
•
Megfelelés
a vevő nyilvánvaló igényeinek
•
Megfelelés
a vevő látens igényeinek
+
•
Megfelelés
a környezetvédelmi előírásoknak
•
Megfelelés
a társadalmi elvárásoknak
Objektív
minőség
•
Az
anyag mérhető (kémiai, fizikai, mechanikai, stb.) tulajdonságait veszi
figyelembe.
Szubjektív
minőség
•
Az
adott terméket az igények kielégítésre való alkalmasságának fokozatai szerint
értékeljük.
Ökonomikus
minőség
•
A
vásárlóerő hatását vizsgáljuk.
Funkcionális
minőség
•
A
rendeltetés szerinti hasznosság, használati megbízhatóság, emberi tényezők.
Nem
funkcionális minőség
•
Szerepet
játszik a típus, a forma, a választék, a presztízs, a korszerűség.
A
minőség ismérvei szolgáltatások esetén
•
Megbízhatóság
•
Alkalmazkodóképesség
•
Hozzáértés
•
Elérhetőség
•
Udvariasság
•
Kommunikáció
•
Hitelesség
•
Biztonság
•
A
vevő megértése
•
A
szolgáltatás fizikai megjelenése
•
A
szolgáltatás körülményei
A
minőségügy fejlődése
•
Művezetői
minőség-ellenőrzés
•
Önállósult
(funkcionális) minőség-ellenőrzés
•
Statisztikai
minőségszabályozás
•
Teljes
körű (totális) minőségmenedzsment
Művezetői
minőség-ellenőrzés
•
A
művezető felel a mennyiségért és a minőségért
•
Műhelyrendszerű
termelésnél
•
Célja
a hibás munkahely, dolgozó megtalálása
Önállósult
(funkcionális) minőség-ellenőrzés
•
Ellenőrzés
– független ellenőrök
•
A
súlypont a végterméken van
ß
•
Nincs
szabályozási lehetőség
Statisztikai
minőségszabályozás
Gyártás
közbeni ellenőrzés
&
Idegen
anyagok bemeneti ellenőrzése
Minőség-ellenőrzés
mintavételes módszeri
Visszacsatolások
a hiba minél előbbi észlelésére, a hibák feltárására.
ß
Ismétlődés
megakadályozása
Megelőző
jellegű minőségszabályozás
Teljes
körű (totális) minőségmenedzsment
•
Teljes
körű szabályozás
•
A
szabályozás alapja a piaci információ, és a szabályozás átfogja, rendszerbe
ötvözi a beszerzés, termelés, értékesítés teljes láncolatát.
•
Cél,
a hiba minél korábbi felismerése, kiküszöbölése, valamint rendszeres elemzés és
visszacsatolás révén megelőzése.
A
sikeres minőségprogram
•
Felsővezetői
elkötelezettség
•
Releváns
mérési módszerek
•
Teljes
körű részvétel
•
Team-munka
•
Állandó
javításra való törekvés
•
Folyamatorientáció
•
Képzés
•
Funkcionális
egységek elkülönültségeinek megszüntetése
•
Az
egyszerű eszközökön túli eszközök alkalmazása
•
Megelőzésre
helyezett hangsúly
•
Vevőorientáltság
Minőségirányítási
rendszer kiépítése
A
rendszerrel szembeni követelmények felmérése
ß
Követelményeknek
megfelelő rendszer bevezetése
ß | |
A rendszer
tanúsítása (tanúsító audit)
ß |
Rendszeres
ellenőrzés (felügyeleti audit)
Folyamatos
minőségjavítás
Korszerű
minőségirányítási rendszer
•
A
minőség nő, a selejt csökken, kevesebb lesz a reklamáció.
•
A
megbízhatóság nő, a vevő elégedett lesz.
•
A
költségek csökkennek, a terméket kedvezőbb pozícióból lehet értékesíteni.
•
A
technológia stabilabb, a munkahelyi környezet kellemesebb lesz.
•
A
vállalati és munkahelyi kultúra magasabb szintű lesz.
A
minőség logisztikai értelmezése
Az
általános meghatározásból kell kiindulni, a következők-kel kiegészítve azt:
•
egyszerű
hozzáférés a rendeléshez szükséges információk - hoz, egyszerű rendelés
feladás, rendeléstovábbítás;
•
időben
történő, megbízható rendelésteljesítés és kommunikáció;
•
pontos,
komplett, sérülésmentes szállítás, hibamentes papírmunka;
•
kellő
időben történő, készséges értékesítés utáni támogatás;
•
pontos,
időben történő információtovábbítás az egyes üzleti funkciók között és a külső
partnerek felé.
Minőségre
ható funkcionális területek
•
Vevőkiszolgálás
•
Rendelés
menedzsment
•
Szállítás
•
Raktározás
•
Anyag-tervezés
és szabályozás
•
Beszerzés
Fogyasztóvédelem
Termék
életciklus csökken
ß
Gyorsuló
logisztikai folyamatok
ß
Növekvő
követelmények (hibák)
ß
Jótállás,
szavatosság, termékfelelősség
Jótállás
•
Az
egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról a 151/2003.
(IX.22.) korm. rendelet rendelkezik.
•
A
fogyasztói szerződés keretében értékesített, a rendelet mellékletében felsorolt
új tartó fogyasztási cikkekre e rendelet szabályai szerinti jótállási
kötelezettség terjed ki.
A
jótállás fontosabb szabályai
•
A
kötelező jótállás minimális időtartama egy év (önként ennél hosszabb időtartam
is vállalható).
•
A
jótállási határidő a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő átadása, vagy
ha az üzembe helyezést a forgalmazó vagy annak megbízottja végzi, az üzembe
helyezés napjával kezdődik.
•
A
forgalmazó köteles a fogyasztónak a fogyasztási cikkel együtt jótállási jegyet
adni.
•
A
jótállási igény a jótállási jeggyel érvényesíthető.
•
A
fogyasztó a kijavítás iránti igényét a forgalmazó által a jótállási jegyen
feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is érvényesítheti.
•
A
kijavítás során a fogyasztási cikkbe csak új alkatréz kerülhet beépítésre.
•
A
rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési
eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikkeket (járművek
kivételével) az üzemeltetés helyén kell megjavítani.
•
Ha
a javítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és a felszerelésről,
valamint az el és a visszaszállításról a forgalmazó gondoskodik.
•
Ha
a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe
helyezéstől) számított 3 munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó
köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a
rendeltetésszerű használatot akadályozza.
Szavatosság
•
Az
árucikk a vásárlás időpontjában megfelel a jogszabályokban vagy a szerződésben
meghatározott tulajdonságoknak,
•
azaz
alkalmas azokra a célokra, amikre rendszerint használják,
•
rendelkezik
a hasonló termékek esetében szokásos minőséggel,
•
megfelel
a forgalmazó reklámban, árucímkén, fogyasztói tájékoztatón tett
kijelentéseinek.
•
Gyártási
hiba esetén tartós fogyasztási cikknél lehetőség van arra, hogy a vásárló a
jótállási idő letelte után szavatossági alapon kérje a készülék díjmentes
javítását.
•
A
szavatossági jog akkor illeti meg a vásárlót, ha a meghibásodást rejtett
gyártási eredetű hiba okozza, mely már a termék megvásárlásakor benne volt a
termékben, de nem volt felismerhető.
•
A
szavatossági igény tartóshasználatra rendelt termék esetében három évig
érvényesíthető annál a kereskedőnél, ahol a terméket vásárolták. A nem tartós
fogyasztási cikkekre vonatkozó szavatossági idő 2 év.
•
A
szavatosságra vonatkozó részletes szabályokat a hibás teljesítésről szóló
jogszabály, a Ptk. 305-308 §-a szabályozza.
Termékfelelősség
•
A
termékfelelősség kérdését az 1993. évi X. törvény szabályozza.
•
E
törvény szabályai szerint a termék gyártója felel a termék hibája által okozott
kárért.
•
A
termék akkor hibás, ha nem nyújtja azt a biztonságot, amely általában
elvárható, különös figyelemmel a termék rendeltetésére, ésszerűen várható
használatára, a termékkel kapcsolatos tájékoztatásra, a termék forgalomba
hozatalának időpontjára, a tudomány és a technika állására.
Kár
•
Valakinek
a halála, testi sérülése vagy egészségkárosodása folytán bekövetkezett vagyoni
és nem vagyoni kár,
•
A
hibás termék által más dologban okozott 10.000 Ft-nál nagyobb összegű kár, ha
az a más dolog szokásos rendeltetése szerint magánhasználat vagy
magánfogyasztás tárgya, és azt a károsult i rendszerint ilyen célra használta.
•
A
kárt, a termék hibáját és a kettő közötti okozati összefüggést a károsult
köteles bizonyítani.
•
A
károsult kártérítési igényét 3 éves elévülési határidő alatt érvényesítheti.
•
A
gyártót a törvényben meghatározott felelőssége az adott termék általa történő
forgalomba hozatalától számított 10 évig terheli.
ISO
9000:2000
•
Bemutatja
a 9000-es szabványcsalád koncepcióját.
•
A
minőségügyben alkalmazott fogalmakat meghatározza.
Ez a szabvány foglalja össze a
legfontosabb elveket:
•
A
vevők és más érdekelt felek igényeinek és elvárásainak meghatározása.
•
A
szervezet minőségcéljainak megfogalmazása.
•
A
minőségcélok eléréséhez szükséges folyamatok és felelősségi körök
meghatározása.
•
A
minőségcélok eléréséhez szükséges erőforrások biztosítása.
•
Mérőszámok
bevezetése minden egyes folyamat eredményességének és hatékonyságának
méréséhez.
•
Ezeknek
a mérőszámoknak az alkalmazása.
•
Eszközök
meghatározása az eltérések megelőzősére.
•
A
minőségirányítási rendszer folyamatos fejlesztése.
A
9000-es szabvány főbb jellemzői
•
Tág
értelemben vett vállalati, intézményi és szolgáltató rendszert szabályoz.
•
Stabil,
megbízható és reprodukálható terméket állít elő a vevő igényeinek megfelelően.
•
Rendszerszabvány
(nem termék).
•
Általános
követelményeket fogalmaz meg, minden szervezetnek magának kell kiépíteni a
saját rendszerét (nincs konzervrendszer).
•
A
rendszerkiépítés előnye:
•
a
piaci pozíció erősítése
•
megbízható
minőség előállítását szolgálja
•
határidők
betartása, pontos szállítás (Japán JIT)
•
jó
ürügy rendcsinálásra, rendezési elv létrehozására
Az ISO
9000 szabványcsalád
•
ISO 9000:2000
Minőségirányítási rendszerek. Alapok
és szakszótár
•
ISO 9001:2000
Minőségirányítási rendszerek.
Követelmények
•
ISO 9004:2000
Minőségirányítási rendszerek.
Útmutató a működési fejlesztéshez
ISO 9001
Az ISO 9000
rendszerrel szemben támasztott követelményeket írja le, melyeket egy
szervezetnek teljesítenie kell ahhoz, hogy bizonyítani tudja képességét az
ügyfelet és az alkalmazandó szabályozó követelményeket kielégítő, továbbá az
ügyfelek elégedettségének fokozásra alkalmas termék előállítására.
ISO 9004
A
minőségirányítási rendszerek eredményessége és hatékonysága szempontjából
egyaránt figyelembe veendő irányelveket ad.
Célja a
szervezet teljesítőképességének fejlesztése, valamint az ügyfelek és az
érdekelt felek elégedettségének elérése.
A működés
folyamatos fejlesztéséhez ad útmutatást.
Követelmények
kizárása
A szabvány
lehetővé teszi bizonyos követelmények kizárását és ennek az állapotnak megfelelő
tanúsítvány kiadását.
Csak olyan
követelmények zárhatók ki, amelyek nem befolyásolják a termék minőségét.
Az ISO
9000 szabvány
•
Nem
iparorientált – bárhol alkalmazató
•
Nem
statikus – alapvető követelményként fogalmaz meg a fejlesztést
•
Nem
bürokratikus – saját képre szabható
•
Dokumentációs
rendszere illeszkedik a lehetőségekhez
A
hangsúly
•
Szervezeti
teljesítmény
•
Folyamatközpontúság
– folyamatmodellezés
•
Dokumentáció
minimalizálása
•
Felsővezetők
képzése, továbbképzése
•
Folyamatos
fejlődés technikái, módszerei
A
minőség
„ Annak
mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a
követelményeket.”
A termék
•
Hardver
•
Szoftver
•
Szolgáltatás
•
Feldolgozott
anyag
A
szabvány alapelvei
•
Vevőközpontúság
•
Vezetés
•
A
munkatársak bevonása
•
Folyamatszemléletű
megközelítés
•
Rendszerszemlélet
az irányításban
•
Folyamatos
fejlesztés
•
Tényeken
alapuló döntéshozatal
•
Kölcsönösen
előnyös kapcsolatok a szállítókkal
Az ISO
9001 8 fejezete
- Alkalmazási terület
- Rendelkező hivatkozások
- Szakkifejezések és hivatkozások
- Minőségirányítási rendszer
- A vezetőség felelősségi köre
- Gazdálkodás az erőforrásokkal
- A termék előállítása
- Mérés, elemzés és fejlesztés
Dokumentálandó
eljárások
•
A
dokumentumok kezelése
•
A
feljegyzések kezelése
•
A
belső felülvizsgálat (audit)
•
A
nem megfelelő termék kezelése
•
A
helyesbítő tevékenységek
•
A
megelőző tevékenységek
Az ISO
9000 szerinti működés elérésének főbb lépései
•
A
felső vezetés elkötelezettségének elérése
•
A
vállalat tevékenységi folyamatainak, eljárásainak, ügymenetének felmérése
•
A
működőképes minőségirányítási rendszer kiépítéséhez szükséges erőforrások
meghatározása
•
A
bevezetést végrehajtó csoport létrehozása
•
Ütemterv
készítése a további feladatokról
•
Az
ISO-rendszer elemeinek oktatása
•
A
minőségirányítási dokumentumrendszer kidolgozása
•
A
minőségirányítási rendszer működésének beindítása
•
Belső
auditálás
•
Tanúsítás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése